Grădina pădure – proiect educațional

Duminică, 21 martie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor am organizat un eveniment cu scop educațional. Grădinița Peter Pan Forest Kids sau gradinița din pădure, de lângă Târgu Mures, cum mai este cunoscută, este locul unde copii și natura vorbesc aceași limbă. E locul magic în care copii se dezvoltă în acord cu natura, locul unde sunt lăsați să experimenteze viața de la cele mai mici vârste.

 Termenul de grădiniță în pădure se referă la acele centre de educație preșcolară care se ocupă de copii în aer liber, pădure sau natură, zilnic, indiferent de vreme. Copii se mișcă, se joacă și se dezvoltă în mod natural în aer liber – și nu sunt ingrăditi intre patru pereți, devenind astfel conștienți și responsabili față de mediul înconjurător încă de la această vârstă fragedă. Nevoia lor de mișcare i se creează spațiu, putând să își exprime curiozitatea și chiar să o experimenteze prin dorința de cunoaștere. În acest timp ei se dezvoltă fizic și psihic și își îmbogățesc cunoștințele.

Valorile grădinitei Peter Pan ne-au însuflețit să îi sprijinim în demersul lor de aș transforma gradina, din spatele grădinitei, intr-o grădină-pădure. Grădina pădure este o grădină creată pe principiile permaculturii, se plantează atât pomi fructiferi cât și arbori silvici, într-o schemă care ajută la creșterea și dezvoltarea lor ca un tot unitar. Acest concept de grădină-pădure a fost ghidat de către Radu Crăciun de la Asociația Română de Permacultură, întâlnire facilitată de către Slow Food Târgu Mures, prin intermediul Claudiei Rânja. Cu indrumarea lor, am reușit să punem în aplicare acest concept. Multumiri încă o data, speram să inspirati cât mai multe școli și grădinițe să aplice acest concept.

Părinții și copii au reușit să faca ceva rar întâlnit în zilele noastre: să încetinească ritmul accelerat al muncii și să se concentreze pe ritmul mai lent, dar plin de uimire al copiilor! Împreună au plantat mulți arbori silvici, pomi fructiferi și  arbuști,  gândindu-se la un viitor sustenabil, un viitor în care pe prin plan e mediul înconjurător.

Atmosfera creată acolo a fost MINUNATĂ! După cum și imaginile vorbesc, bucuria și entuziasmul s-a văzut de la mic la mare!

In ritm lent, cu multă determinare, s-a creat o mini pădure-grădina de care se vor bucura mulți ani înainte viitoarele generații care vor trece pragul Grădiniței din Pădure din Tofalau, de lângă Târgu Mureș.

Rezultaul se poate vedea în poza de mai jos .

Cu drag de verde,

Echipa CleanWood CO2

 

Galerie foto

PS. Mulțumim partenerilor pentru sprijin în implementarea acestui proiect!

Grădinița Peter Pan Forest Kids
Asociația de Permacultura din Romania
Asociația Slow Food Tg. Mures
Direcția Silvică Mureș

Articole relevante

Leave a Reply

Your email address will not be published.