În data de 5 iunie 2021 am sărbătorit ZIUA MEDIULUI prin evenimentul „Picnic în salcâm”. Locația aleasă a fost una specială, prima noastră pădure de salcâm. A fost o mare bucurie să vedem cum au crescut puieții în 5 ani, să simțim miresmele aroma-terapeutice ale florilor de salcâm și să culegem florile pentru a le usca și folosii în prepararea de ceaiuri sau infuzii. Am ales să inițiem acest eveniment de conștientizare a impactului acțiunilor noastre asupra mediului și să încurajăm crearea de obiceiuri noi, atunci când ieșim la picnic, în natură. Hrana este o componentă esențială a unui picnic, așadar este important să putem micșora amprenta de carbon a unui astfel de eveniment.
Atunci când ne gândim la picnic, prima imagine ce poate să ne vină în minte e grătar cu multă carne, ambalaje de unică folosință, apă și răcoritoare în plastic. În urma acestui festin de câteva ore se generează cantități mari de deșeuri și de cele mai multe ori se cumpără mai mult decât se consumă, fapt care duce la risipă alimentară. Ne-am dorit să ne îndepărtăm de acest obicei și să promovăm un alt tip de eveniment, bazat pe consum redus de resurse, fără risipă alimentară, fără utilizarea de recipiente din plastic sau carton de unică folosință. Amprenta de CO2 pentru acest eveniment să fie cât mai scăzută.
Ne-am dorit să realizăm un picnic eco-friendly, prietenos cu mediul, concept ce poate fi replicat la orice eveniment din viața ta personală sau din cadrul organizației/companiei în care activezi. Inițiative de acest fel apar în țări din întreaga lume, chiar și în România încep să apară. Așa că data viitoare când dorești să organizezi un eveniment, o zi de naștere, nuntă, petrecere restrânsa cu prietenii, să ai în vedere acest model, posibilități există doar că trebuie să îți dorești să îl pui în practică.
Ce înseamnă un picnic eco-friendly?
- MÂNCARE ȘI BĂUTURĂ -Încercăm să aducem doar atât cât consumăm în câteva ore, să fie un coșuleț cât mai minimalist. Important să fie gustări sănătoase produse local băuturi făcute în casă în recipiente reutilizabile, pentru a evita plasticul și paharele de unică folosință. Cu această ocazie noi am pregătit pentru participanți o înghețată cu flori și miere de salcâm, pentru a sublinia importanța utilizări resurselor locale.
- DRESS CODE- am sugerat participanților să vină cu haine cât mai vintage, iar dacă este necesar să cumpere doar haine pre-owned sau cele care respectă principiile slow-fashion. Industria de fashion este răspunzătoare de aproximativ 5% din emisiile de gaze cu efect de sera, iar procentul este în creștere.
- CAR SHARING /BICICLETĂ – e important ca să utilizăm cât mai puțin mașinile. Pentru evenimentele pe distanțe mai lungi să folosim trenul fie împărțim mașina cu alți participanți. Pe rute mai scurte să folosim bicicleta sau mijloacele de transport în comun, astfel ne asigurăm că ducem cu noi doar strictul necesar.
- RECIPIENTE REUTILIZABILE – nu doar că minimizează riscul de a lăsa în urma gunoi, dar și încurajează un picnic improvizat în orice moment. Obiecte ca șervețele din material, sacoșe din material, recipiente alimentare reutilizabile și o păturică sunt câteva obiecte care ne pot ajuta la reducerea risipei.
„Picnic în salcâm” este un eveniment organizat de Asociația CleanWood, în parteneriat cu Asociația Mai Bine, Asociația Veganilor din România, GEYC și Creatori pentru Schimbare, care s-au reunit prin proiectul Our Food. Our Future, care este finanțat de Uniunea Europeană.
Partener local: Primăria Comunei Suplac, jud. Mureș
Mai jos un video al evenimentului. Speram sa ne revedem la Picnic în salcâm!
Galerie foto
Leave a Reply