Plantarea de primăvară 2023

Plantarea de primăvară 2023

Am început pregătirile pentru sezonul de primăvară. Dăm startul primului an de plantări și reabilitare livadă în Batoș, județul Mureș. Anul acesta am trasat granița terenului și dorim să plantăm puieții care lipsesc în livadă, de asemenea dorim să curățăm terenul de plantele invazive, să ajutăm nuci vechi să se regenereze prin lucrari specializate.

În momentul de față terenul este în curs de certificare ecologică, un aspect important pe care dorim să îl implementăm încă de la început. Mai mult decât certificarea ecologică, lucrarile de reabilitare și amenajarea unei părți din livadă se vor realiza conform principiilor permaculturii. Ne bucurăm să avem alături de noi un specialist și anume Radu Crăciun de la Asociația Română de Permacultură.  Radu ne ajută pe tot parcursul de design proiect precum și pe partea de implementare.  Analiza făcută de Radu asupra terenului de 10 ha din Batos puteti să o descoperiți în acest PDF Analiza initiala 10 ha Batos.

Cei care vor participa la plantat în primăvara vor putea să descopere informații legate de reabilitarea unei livezi vechi și e crearea unei livezi- grădină pădure/food forest. Ceea ce ne-a plăcut la Radu este că încă de la început a punctat clar că nu este necesar să defrișăm nuci vechi, găsim soluții să îi readucem la viață. Majoritatea livezilor vechi din zonă sunt nelucrate si neîntreținute, dar cu un minim de efort  acestea se pot regenera.

Ne dorim ca acest proiect să fie atât unul educațional cât și unul inspirațional, in acest motiv așteptăm voluntari care doresc să se implice în lucrările din acest sezon. Suntem deschiși la colaborări cu  orice persoane interesate de agricultura sustenabilă, ecologică și permacultură. Cert e că vom  învăța practic cum se reabilitează o livadă veche, cum se plantează puieții, cum înfiițăm o livadă pe principiile permaculturii, cum organizam granița unei livezi, cum ne asigurăm resurele de apă,  cum ajutăm solul să fie fertil și multe altele.

Toți cei interesați ne pot scrie pe cleanwood.org@gmail.com  De asemena, profesorii din ciclul gimnazial și liceal, care doresc să aibă o activitate cu elevii, ne pot contacta și ne putem organiza pentru lucrarile din această primăvară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.