La începutul anului am reușit să achiziționăm un teren de 5 ha, pentru a putea să demarăm un proiect de împădurire cu fonduri europene.
Anul 2020 a fost unul diferit pentru mulți dintre noi, ne-a oprit puțîn din fugă această continuă și pentru unii posibil să fi fost și un moment de resetare, de o mai bună conștientizare a lucrurilor cu adevărat importante. Natură ne-a dat de câțiva ani semnale să schimbăm ceva în viețile noastre grăbite, focusate pe consum, în a avea tot mai mult, dar paradaoxal pierdem tot mai mult. Sperăm că anul 2020 să fi fost un semnal de alarmă pentru noi toți, dar în mod special pentru atenția acordată mediului înconjurător, să fim mai conștienți și să ne mobilizăm să schimbăm ceva pentru anii ce vor urmă.
Schimbarea începe cu noi, atunci când mă gândesc de două ori să cumpăr un lucru care poate e inutil și e realizat dintr-un material greu degradabil, atunci când mă gândesc să încurajez și să practic recilclarea selectivă și nu în ultimul rând când am grijă să plantez un copăcel. Lista poate continuă de la ceea ce mănânc, până la mijlocul de transport pe care îl utilizez, absolut tot are legătură cu amprenta de CO2, de care fiecare dintre noi este responsabil. Așa că anul 2020, sperăm să fie anul de imbold care să ne poziționeze spre o nouă realitate.
Pentru Asociația CleanWood CO2 anul 2020 ar fi trebuit să fie unul de relansare, de reluare a proiectelor de împădurire cu voluntari, dar din păcate acestea nu au fost posibile. Am continuat activitatea de verificare și întreținere a celor 2 plantații din Suplac și Laslaul Mic. Ambele proiecte sunt în derulare, la Suplac vorbim deja de o pădure de 3 ha, iar în Laslau am încercat să intervenim să ajutăm puieții să se dezvolte. Datorită pantei foarte abrubte, apă nu reușește să se mențînă în sol, fapt care a determinat o stagnare în dezvoltarea puietilor. Anul acesta am făcut în Laslau terase mai mari care pot ajută puieții să crească. Vom monitoriza îndeaproape evoluția lor și dacă va fi necesar vom adaugă și un îngrășământ natural, soluție propusă de echipa de silvicultori.
La începutul anului am reușit să achiziționăm un teren de 5 ha, pentru a putea să demarăm un proiect de împădurire cu fonduri europene. În anul 2020 acesta a fost focusul principal, elaborarea dosarului pentru Submăsura 8.1 „Împaduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020. Am avut controale pe teren și numeroase avize de la diverse instituții publice: Apia, Garda Forestieră, Consiliul Județean, Agenția de Mediu, urmând să elaborăm un proiect tehnic de imapdurire. În primăvară anului 2021 ar trebui să avem un răspuns privind rezultatul obținut, sperăm să fie unul pozitiv.
Anul ce urmează căutăm și alte terenuri pe care le putem achiziționa, iar ulterior să le impadurim prin accesarea de fonduri europene. Acest obiectiv nu este ușor, dar avem perseverență și entuziasmul că o să reușim. Sperăm că de la anul să reîncepem acțiunile de împădurire cu voluntari și suntem deschiși la noi parteneriate cu firme sau instituții publice, pentru orice idei nu ezitați să ne scrieți pe contact, urmând sa luam legatura cu voi în cel mai scurt timp.
Să ne vedem cu bine și cu sanatate la cât mai multe acțiuni de împadurire!
Cu drag de verde,
Echipa CLEANWOODCO2