Bazar caritabil 2023

Bazar caritabil 2023

Bucurie mare în acest an la Vintage Bazar Mureș, zile de octombrie călduroase ne-au fost de ajutor pentru a  ține acest eveniment la Uzina Foto în aer liber. Locația aleasă este una specială. Înainte de anii ’90, aici se produceau pelicule fotosensibile și de film renumite în toată țara. Începând cu anul 2016, Uzina Foto s-a transformat  într-un centru cultural alternativ, locul unde  artiști se pot exprima liber.

Ce este Vintage Bazar Mureș?

Vintage Bazar Mureș este un loc plin de culoare în care obiectele vechi  sunt  aduse la viață, uneori ca simple componenete ce pot fi utilizate zilnic, iar alteori ca fărâme de istorie sau piese de artă urbană.  Locul în care diversitatea, creativitate și voia bună ne ghidează spre alternative durabile și consum responsabil.

Obiectivele care au stat la baza Vintage Bazar Mureș?

Ambientale și educaționale: reducerea impactului asupra mediului prin încurajarea reutilizării produselor și reducerea consumului și cantității de deșeuri prin reutilizarea/ prelungirea ciclului de viață.

Ateliere reciclare creativă

Peter Pan Forest Kids a făcut eveniment mai frumos  prin realizarea de ateliere creative cu materiale naturale, spre bucuria celor mici și a părinților.  Pentru că e important să  insuflăm copiilor  încă de când sunt foarte mici, grija pentru mediu și natură, ne-am dorit să avem asemenea invitați, care zi de zi practică o pedagogie care centrează copilul în mijlocul naturii.

Pe lângă ateliere din materiale naturale, mămica Lenke  împreună cu fetița ei, Jazmin, au arătat copiilor cum pot refolosi textile vechi și le pot da o nouă viață, realizănd manual un door stopper textil. Cu ac și ață, acompaniați de părinți, copii au reușit să se învețe ceva nou  atât practic, dar mai ales să  înțeleagă importanța de a refolosii și a transforma deșeurile în obiecte noi.

Adulții doritori nu au fost lăsați la o parte și au putut participa la un atelier de ECOprint  alături de Eniko. Pe bucăți de material provenit din deșeuri textile s-au imprimat diverse plante, transformându-le în creații artistice unice.

Flea market/Talcioc

O piață animată de obiecte mai noi sau mai vechi, locul în care am încurajat reutilizarea, prelungirea cilului de viață al produselor și reducerea consumului de produse low cost cu impact semnificativ pe mediu. Participanți au fost adulți și copii, care au avut surplus de haine și obiecte  vechi: second hand, vintage sau antichități în scopul de a le valorifica sau de a le schimba cu alți participanți.

Parteneri

Asociația Divers din Tg. Mureș ni s-a alăturat în acest an, iar împreună am strâns donații în obiecte pe care le-am expus  în cadrul evenimentului pentru a strange fonduri  pentru suținerea cauzelor ONG-urilor implicate, iar cele rămase au fost oferite beneficiarilor prorgamelor sociale ale organizațiilor din comunitatea locală.

Clean Cloths Campaign România prezenți în prima zi de eveniment cu o proiectie film documentar despre  impactul pe care industria fashion o are asupra mediului și inechitățile sociale din interiorul industriei textile în lume, dar și din România.

Biblioteca din Târgu Mureș– care a adus cărți vechi și reprezentanții lor au citit povești vechi pentru adulți și copii.

Colegiul Petru Maior din Reghin a participat cu un grup de voluntari dedicați la atelierele creative și au contribuit la realizarea primei zi de eveniment, participând activ la toate activitățile.

Colegiul Pedagocic Mihai Eminescu din Tg. Mureș a contribuit cu o echipă considerabilă de voluntari care a participat în cursul celor 3 zile de eveniment, participând activ la toate activitățile.

Colegiul Național de Artă din Tg. Mureș a participat cu voluntari  la activităile creative, realizănd un workshop propriu cu deseuri textile.

Lista persoanleor care au sprijinit acest eveniment este foarte lungă:  ONG-uri, profesori, artiști, elevi, părinți, oameni din presa locală și națională, fiecare contribuind la coagularea unei comunități care își dorește să găsească alternative de consum responsabil.  Le mulțumim tuturor pentru că fiecare mic gest a făcut acest eveniment să fie un real success!

Mulțumiri speciale @Uzina Foto Târgu Mureș, loc pe care îl recomandăm atunci când dorești să vizitezi orașul sau când vrei să petreci un weekend în cultura urbană mureșeană.

To be able to continue our planting and educational programs we need your support. Donate here→ https://cleanwood.org/doneaza/

Turn white into green, Clean Wood CO2 NGO

Leave a Reply

Your email address will not be published.