Livada cu NUCI de Batoș – primul an -2023

Livada cu NUCI de Batoș – primul an -2023

Bucuria de a ne vedea la plantat am simtit-o și în această primăvară la noua livadă din Batoș. Voluntari de la Colegiul “Petru Maior” din Reghin și de la Liceul Tehnologic “Traian Vuia”din Târgu Mureș  au fost alături de noi la plantat  și au descoperit informații despre agricultura sustenabilă, ecologică și permacultură. În acest demers, am avut un ghid care de ani buni ajută la dezvoltarea unor grădini și livezi pe principiile permaculturii, și anume Radu Crăciun, formator, grădinar și designer de permacultură, membru fondator al Asociației Române de Permacultură.

Elevii participanți au desoperit informații teoretice dar mai ales aspecte practice legate de etica și principiile permaculturii, gradinaritul ecologic, biomasa vie, mulci, compostul- o alternativă la îngrăsîmântul sintetic  și așa mai departe. Împreună am plantat puieți de nuci, am format echipe care s-au motivat reciproc și la final ne-au rugat să îi mai chemăm pentru că energie pe care o primesc la astfel de acțiuni e una specială și greu de descris în cuvinte. Aceasta este adevărata conexiune cu natura, de care am uitat trăind în aglomerațiile urbane.

 Dar ce este  este permacultura? 

Termenul de permacultură provine din combinarea din cele două cuvinte permanent și cultură și mai  poate fi numită „agricultura permanentă” și  se referă la crearea unui habitat ecologic, un sistem de producere a hranei integrat în care plantele se sprijină reciproc, imitând ecosistemele din natură. Este tipul de agricultură care pune pe prim plan coexistența om-natură, având ca grijă principală protecția mediului înconjurător, conferirea de hrană curată, fără să polueze și cu o intervenție minimă din partea omului.

 

În demararea proiectului la Batoș, ne-am dorit mult să obținem atât certificarea ecologică și să încercăm să reabilităm livada folosindu-ne de principiile permaculturii. Pe lângă lucrările de plantare și design proiect din această primăvară, am avut numeroase lucrări de curățare a livezii, deoarece aceasta nu a mai fost îngrijită de mai bine de 20 de ani. Toate acestea activități de mentenanță sau derulat in perioada martie-mai 2023. În video-ul de mai jos, se pot surprinde cele doua etape din lucrările de primăvară.

 

Toamna se adună roadele și ne vor găsii din nou în livadă să pregătim terenul pentru primăvară 2024 și să ne bucurăm de livada cu noi evenimente educaționale și recreative. Mai multe detalii, le vom împărtășii pe rețețelele noastre de socializare. Pentru a continua dezvoltarea acestor proiecte avem nevoie de sprijinul tău, DONEAZĂ ACUM!  → https://cleanwood.org/doneaza/

Cu drag de verde,

Echipa CleanWood CO2

Leave a Reply

Your email address will not be published.