Bilanț de toamnă 2023

Bilanț de toamnă 2023

La Batoș în livadă timpul parcă stă în loc, de fiecare data când ajungem în acest loc parcă ne contopim  cu natura, uneori  ne bucurăm de roua dimineții, iar alteori de apusul plin de culori.  Nucii bătrâni ne așteaptă de fiecare dată în diferite stagii de vegetație, uneori verzi si alteori aurii și plini de roade.  Anul acesta este  primul an de conversie în ecologic, mulțumiți că am primit această certificare și am reușit să facem lucrările de curățare din livadă.

Atunci când am preluat acest teren, în 2022, existau foarte multe plante invazive, terenul nu a mai fost lucrat de peste 20 de ani. Nucii au fost părăsiți și vegetația s-a instalat în tot peisajul, în unele zone vegetația era atât de deasă încât nu puteai să treci. În primăvara  anului 2023 am realizat lucrări masive de curățare care au ajutat la echilibrarea raportului și terenul este mult mai accesibil. Acum te poți plimba destul de ușor, deși din experiența practică pe teren, există foarte multe denivelări  și accesul cu mașina  este dificil.

În urma acestui prim an, am reușit să facem o evaluare finală a zonei iar împreună cu Radu Crăciun, specialist în permacultură, am identificat  direcția de dezvoltare a acestui proiect.

Scopul proiectului

În primul rând, acest proiect își propune să fie o inspirație pentru alte livezi vechi, un proiect de succes în care alți oameni îl pot replica. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să se documenteze etapele, pașii și acțiunile întreprinse și planificarea activităților, atelierelor și cursurilor pentru a transmite informațiile și practicile dobândite.

Obiectivele proiectului:

1.Economic- pentru a susține dezvoltarea proiectului, Asociația Cleanwood a aplicat pentru conversia ecologică- Măsura 11 – agricultură ecologică, Sub-măsura 11.1 conversie la agricultura ecologică, Pachetul 3- Livezi1. Pentru a obține sprijinul financiar de la APIA,  asociatia Cleanwood trebuie să respecte legislația în domeniu. Unul dintre cele mai importante este curățarea anuală a vegetației de pe teren, respectând ghidul Ecoinspect privind etichetarea ecologică și toate obligațiile referitoare la agricultura ecologică.

2. Conservare și biodiversitate- păstrarea speciilor locale de nuci din zonă. În prezent, majoritatea proprietarilor de livezi plantează specii care aduc o productivitate ridicată și multe dintre ele nefiind autohtone și unele chiar pot fi modificate genetic pentru a se adapta mai bine la mediu. În acest context, proiectul nostru își propune să păstreze speciile locale, autentice, care au fost identificate pe teren. Mai mult de atât ne dorim să îmbogățim peisajul cu alte specii de pomi, arbori și arbuști care se susțin reciproc. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, se propune amenajarea pe o parte a terenului  a unei zone  de GRADINĂ PĂDURE  care va servii la propagarea speciilor de plante, pomi și arbuști locali.

3.Social – acest proiect își propune să implice comunitatea locală, atât în ​​mod cooperant, dar mai ales ca inspirație. Proprietarii sau utilizatorii acestor livezi ar putea învăța din experiența implementării unui proiect de reabilitare a unei livezi de nuci. Clean Wood ar putea realiza un ghid de bune practici pentru conversia în producție ecologia a livezilor vechi.

4. Educaţional- se doreşte crearea unui centru educaţional cu ateliere ecologice privind plantarea, protecţia şi conservarea speciilor locale. In acest scop în zona grădinii pădure se dorește să se construiască un pavilion in aer liber, o mică cabană, pivniță și toalete ecologice.

5.Habitat natural – conservarea florei și faunei

Pentru atingerea acestui scop, este necesară menținerea și îmbogățirea unui habitat natural propice florei și faunei locale. Pentru insecte si păsări va exista vegetația ierboasă de pe tot terenul și fructele din cele doua livezi, livada de nuci și grădina-pădure. Pentru mamifere mici gardurile naturale din jurul proprietății vor fi gândite ca adăposturi și surse de hrană. Pentru amfibieni, broaște si alte insecte va exista un mic iaz natural alimentat cu apă pluvială în zona grădinii-pădure.

6.Producție

Principala sursă de producție o reprezintă nucile care vor fi certificate ecologic și recoltate în mod durabil, prin metode care nu distrug copacii. De asemenea, vor fi și alte fructe și plante aromatice  în zona de grădină pădure.

Pentru a putea continua acțiunile noastre de plantare și de reabilitare livadă, avem nevoie de sprojinul tău! Donează  aici→ https://cleanwood.org/doneaza/

Leave a Reply

Your email address will not be published.